Fiecare creatură de pe Pământ este compusă și din energie. Plantele absorb energie direct de la soare şi o transformă în viaţă, iar animalele mănâncă plante verzi, care se hrănesc cu energie solară. Astfel, energia reprezintă baza vieţii.

Suntem legaţi prin energie de materia “vie”. Fiecare element din jurul nostru este constituit din energie, ordonată în diferite forme şi vibraţii. Fizicienii care studiază particulele subatomice ştiu că, atunci când analizezi materia, în amănunțimea ei, descoperi că întregul univers este constituit din vibraţie şi energie. Cercetatorii ruși amintesc de energie bioplasmică, știința modernă vorbește despre o energie cosmică, și enumerările ar putea continua.

Energia caracteristică vieții este cunoscută pe toate continentele. În China se numește chi, la japonezi ki, la hinduși prana, la egipteni ka, la greci pneuma, în ebraică se numeşte ruah, în arabă qudrah, în polineziană se numeşte mana şi toate înseamnă "suflu vital". Hippocrates o numea "forța tămăduitoare a naturii".

Toate aceste denumiri au caracteristicile/înțelesurile lor proprii, se deosebesc între ele doar prin locul și perioada în care au fost folosite, însă  vorbesc despre aceeași forță, formând o familie, căci energia este una singura și indivizibilă, fiind prezentă în toate fenomenele și lucrurile existente. În sistemul BioStil, noi o numim ENERGIE FUNDAMENTALA, sau pe scurt - QiPrana.

Așadar, QiPrana este forța omniprezentă ce animă tot ceea ce există pe Pământ și în Univers, liantul care uneşte toate lucrurile și face posibilă comunicarea la nivel subtil.

  • În cazul omului, QiPrana se manifestă sub mai multe forme, astfel: 

- Energia Ancestrală – moștenită genetic, se manifestă în fiecare celulă a corpului. Circulă prin "meridianele extraordinare" profunde, având un ciclu de circa o dată pe lună.

- Energia Vitalității  – determină longevitatea și procreerea, se regăsește în fiecare celulă, circulând dinspre “meridianele extraordinare” înspre toate meridianele, de asemenea, după un ciclu lunar. Acestă energie corespunde la ceea ce psihanalistul austriac Sigmund Freud denumește “libido” sau “apetit sexual”, iar în termeni populari se spune că cineva “are vână”. Odata consumată, omul nu mai poate trăi.

- Energia de Nutrițe – energia regenerarii tesuturilor (polaritate YIN), se alimentează din aer și hrană pentru a putea opera. Acestă energie determină “Marea circulație cosmică” a QiPrana. Circulă, odată pe zi, prin toate meridianele principale, în fiecare dintre ele cu un maxim de 2 ore, urmat de un minim, apoi de activitate medie. În popor se identifică persoanele cu funcționare optimă a acestei energii spunându-se despre ele că “sunt bune de carne”.

- Energia Spiritualității – a intelectului, a psihicului. Această energie poate fi cultivată fie activ - prin căutarea intelepciunii prin studiu, fie contemplativ - prin așteptarea iluminării prin intermediul meditației sau altor practici spirituale.

- Energia Defensivă – scutul energetic al trupului (polaritate Yang). Această energie hrănește sistemul imunitar, constituind “Cămașa de fier” a organismului. Circulă superficial, de-a lungul limitei externe a pielii, în zona de conductibilitate sporită, mai acidă, a membranelor. are un parcurs de 50 de ori în 24 de ore.

  •  Pe Terra există trei surse principale de QiPrana :

- Soarele - QiPrana radiată de lumina soarelui este absorbită de corpul bioplasmatic uman prin porii pielii;

- Cerul - QiPrana purtată de aer este absorbită de corpul bioplasmatic uman prin plămâni, prin procesul de respiraţie, dar nu mai, ci şi prin centrii energetici ai fiinţelor vii;

- Pământul - QiPrana izvorâtă din pământ este absorbită de corpul bioplasmatic uman prin tălpi, în mod automat şi inconştient.

Este unanim recunoscut faptul că materia este indisolubil legată de energie, de informaţie şi de substanţa ce o determină, şi de care este inconjurată. QiPrana - "materia vie” care se află în jurul nostru se comportă aidoma unor sisteme deschise, adică schimbă continuu substanţă, energie şi informaţie.


Categories: