Ritmul circadian sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.

“Ceasul biologic" al fiecărei persoane, un mecanism aflat în creier, corespunde în mare aproximație cu ciclul unei zile, iar de fapt, “circadian” înseamnă "aproximativ o zi".

Ceasul nostru intern controlează și iniţiază o serie de procese biologice, cum ar fi somnul, temperatura corpului, secreţia de hormoni și acţiunile digestive. Acesta stabilește când ne trezim, când ne e somn, când ne e foame și când avem un apetit sexual mai crescut. Ciclul de veghe și somn este strâns legat de temperatura corpului: cu cât temperatura este mai mare, cu atât suntem mai activi; de partea cealaltă, cu cât temperatura scade, starea de somnolență începe să apară.

Pe cât de precis este, pe atât de fragil poate fi sub influenţa factorilor externi. Astfel, orice activitate făcută în momentul nepotrivit, mai ales o activitate care se repetă, poate perturba echilibrul acestui bioritm.

Ritmurile corpului par a se baza pe două perioade de somn în fiecare zi: una lungă pe parcursul nopții și una scurtă, la amiază, când mulți oameni obișnuiesc să doarmă sau cel puțin să se odihnească, oprindu-se din alerta obișnuită a celorlaltor momente ale zilei.

La răsăritul soarelui, acest bioritm va dicta proceselor din organism să se intensifice. Mai exact, genele care guvernează acest ceas transmit instrucţiuni care dictează secreţia de proteine din organism. Genele interacţionează, astfel încât secreţia de proteine să fluctueze de la un moment al zilei la altul.

La lăsarea întunericului, ceasul intern este cel care ne „comandă” să simţim nevoia de a merge la culcare. De asemenea, Ritmul circadian ne influenţează apetitul sexual.

Ritmul circadian al omului

06:45 – cea mai clară creștere a presiunii sângelui;

07:30 – se oprește secreția de melatonină;

08:30 – circulația intestinelor;

09:00 – cea mai puternică secreție de tostesteron;

10:00 – cea mai mare voiciune;

14:30 – cea mai bună coordonare;

15:30 – cel mai bun timp de reacție;

17:00 – cea mai mare eficiență cardiovasculară și musculară;

18:30 – cea mai mare presiune a sângelui;

19:00 – cea mai ridicată temperatură a corpului ;

21:00 – începutul secreției de melatonină ;

22:30 – încetarea activității intestinelor;

02:00 – cel mai adânc somn ;

04:30 – cea mai scazută temperatură a corpului


Ritmuri Circadiene normale

Printre persoanele cu ritmuri circadiene normale se află persoanele ce preferă să se culce devreme și să se trezească la prima oră, denumite în folclor „privighetori” sau „ciocârlii” și persoanele ce preferă să adoarmă și să se trezească târziu, denumite „bufnițe” sau „păsări de noapte”. Indiferent de situație, aceste persoane:

• se pot trezi la timp pentru ce au de făcut dimineața sau se pot culca la timp pentru a se putea trezi a doua zi după un somn complet.

• se pot culca sau trezi la aceeași oră zilnic, dacă își propun asta.

• vor putea, dacă urmează o nouă rutină ce necesită trezirea mai devreme decât de obicei, să adoarmă mai devreme cu câteva ore în câteva zile.

De exemplu, o astfel de persoană obișnuită să adoarmă la ora 1 noaptea și să se trezeacă la 9 dimineața este obligată să se trezească la ora 6 pentru a fi gata de muncă, va urma o rutină nouă, adormind la ora 22 și trezindu-se la ora 6. După 5 zile, se va simți odihnită și capabilă să urmeze noul program. Această adaptare se numește „înaintarea fazei de somn”. Oamenii sănătoși pot înainta faza de somn cu aproximativ o oră la fiecare 24.

Ce ne perturbă ritmul interior ?

Lipsa somnului, lucratul în schimburi, precum și unele boli care afectează zona din creier unde este localizat ceasul intern sunt responsabile de perturbarea ritmului circadian. S-a dovedit că și o dietă bogată în grăsimi poate duce la tulburări de ritm circadian și, drept urmare, la tulburări de somn.

Ritmul circadian este direct influenţat de lumina din mediul exterior, în funcţie de care ne stimulează sau inhibă toate acţiunile. Cercetătorii au aflat că atunci când oamenii sunt îndepărtați de orice sursă a timpului exact(ceasuri, lumina solară etc.), "ceasul" lor intern pare să funcționeze pentru o zi de aproximativ lungă de aproximativ 25 de ore. Dacă ceasul biologic se desincronizează cu cel al societății, încep să apară probleme legate de somn.

Activitatea ființei umane trebuie să se desfășoare în armonie cu ritmul circadian și fiziologia organismului.

Înţelegerea modului în care ceasul nostru intern funcţionează este importantă pentru aflarea tratamentelor ce au drept scop ajustarea proceselor generate de schimbarea de fus orar, de munca în schimburi sau de depresie sezonieră.


Categories: ,